Opskrift og gode råd om fondant

Fondant er en blød sukkermasse, der kan være med til at gøre en kage sød, men mest af alt pæn, når der skal pyntes. Fondant kan være et smukt overtræk, men kan også bruges til at forme pynt og figurer. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til fondant.

Jeg har lige fra starten valgt at lave min egen fondant. Det har jeg til dels valgt, fordi fondant stadig ikke er det mest almindelige på de danske supermarkedshylder, men også fordi man selv kan vælge konsistens. Færdiglavet fondant kan sagtens købes. Her foreslår jeg, at man besøger en specialforretning online, som for eksempel Bagetid.dk, hvor man kan se et kæmpe udvalg, og hvor priserne ofte er bedre end i diverse, fysiske specialbutikker.

Hjemmelavet fondant af skumfiduser

Har du mod på at lave din egen fondant, giver jeg her en opskrift, som er ganske simpel, da man benytter sig af skumfiduser. Måske kender du tricket med at smelte skumfiduser til chokolademousse, hvis det skal være nemt. I virkeligheden benytter vi os her af lidt samme princip, så vi kan få en fin fondant, der smager ligeså dejligt, som den ser ud. Mums!

Det skal du bruge til en portion skumfidusfondant:

 • 20 skumfiduser
 • 6 spiseskeer vand
 • 3 spiseskeer olie
 • Minimum 600 g flormelis – Mit råd er: Køb rigeligt ind (Jeg har flere gange måtte fare i kiosken efter ekstra, så køb to pakker!)
 • Evt. frugtfarve
 • Redskaber:
  • Gryde og skål til vandbad
  • Maizena
  • Bagepapir
  • Skåle, dejskrabere og andet almindeligt køkkenudstyr

Start din hjemmelavede fondant med at smelte skumfiduser, vand og olie i et vandbad. Vær tålmodig, ting tager tid. Til gengæld føler man sig pavestolt over at kunne sige, at fondanten på kagen er hjemmelavet. Tro mig!

Når massen er flydende og ensformig hældes det over i en skål. Her kan man evt. tilsætte frugtfarve, såfremt man ønsker, at ens fondant skal have en anden farve end hvid.

Bland herefter flormelis lidt efter lidt, mens du rører rundt. Helt optimalt er det at bruge en røremaskine til dette, da massen godt kan blive ”tung”, når den er ved at være færdig. Når fondant næsten har samlet helt, kan du med fordel ælte den det sidste stykke af vejen.

Udrulning

Da jeg lærte det her, syntes jeg først, at det lød legende let. Og det er det også… Lige op til dette punkt. Det kan være en krig at rulle fondant ud uden at der går huller i det. Igen skal du være forsigtig og tålmodig, for går fondanten først i stykker, kan den være svær at få samling på igen.

Efter at have prøvet en del gange og grædt lidt hver gang, fordi mit kageovertræk blev en smule hullet, synes jeg, at jeg har fundet en fremgangsmåde, der passer mig.

Jeg lægger et stort stykke bagepapir ud, som jeg forsigtigt ”støver” med en smule Maizena (brug dog ikke for meget, da det tørrer fondanten ud!). Her ruller jeg forsigtigt fondanten ud på. Den kage som skal dækkes, har jeg stående ved siden af, så jeg hele tiden har fod på, hvornår min fondant er ved at have en passende størrelse. Fondanten er bedst, hvis den er rullet ganske tyndt ud (ca. 3 mm).

Når din fondant er ruller ud, så griber du godt fat inde under bagepapiret og vender fondanten over på din kage i et snuptag.

Til sidst trækker du forsigtigt (og jeg mener forsigtigt!) bagepapiret af fondanten, og skærer som det sidste fondanten til i kanten.

Voila!

fondant

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *