Låsesmed

Låsesmed og indbrudssikkerhed

En låsesmed har en afgørende rolle, når det kommer til indbrudssikring af et privat hjem, da denne kan rådgive i sikring og udføre installationen. Når du søger en låsesmeds hjælp, er det vigtigt, at du kender til dennes ekspertise. Låsesmeden er ikke kun den, du ringer til, når du ikke kan finde dine nøgler, eller at du skal have skiftet låsen, fordi du er ny ejer af en bolig. 

En låsesmed kan skabe en sikkerhedsløsning, som beskytter din husstand mod potentielle trusler – fx indbrud. Når du investerer i professionel hjælp fra en låsesmed, kan denne både agere i en rådgivende rolle og i en udførende rolle.

Den rådgivende rolle i indbrudssikring hos en låsesmed

Låsesmeden kan installere sikkerhedsforanstaltninger, men inden da kræver det, at denne inspicerer husstanden. Inspektionen foregår ved, at alle adgangspunkter i boligen gennemgås nøge, så låsesmeden kan evaluere sikkerhedsniveauet og give en vurdering af, hvad der skal til, så du får øget sikkerheden i dit hjem. Ved gamle boliger kan behovet for opgradering af låsesystemer være nødvendigt, da nyere systemer tåler mere, og de gør indbrud mere besværligt, således at uvedkommende ikke kan tilegne sig uautoriseret adgang, når du ikke er til stede. 

Den erfarne låsesmed starter med at foretage en grundig gennemgang af boligen og dens eksisterende sikkerhedsforanstaltninger. Gennemgangen omfatter tjek af døre, vinduer, låsesystemer samt andre adgangspunkter, og det er vigtigt, at låsesmeden kommer godt omkring hele boligen, da denne skal identificere potentielle svagheder, som kan opgraderes. Ud fra egen erfaring vil en låsesmed anbefale opgraderinger af svagheder, så din bolig opnår et højere sikkerhedsniveau. 

Når en låsesmed er kommet med sin vurdering, kan denne udføre forbedringerne. Udførelsen af håndværket øger fysiske sikkerhedsforanstaltninger, men der er også andre punkter, som er vigtige at kende til, så man vil sikre sin bolig mod indbrud.

Ved indbrudssikring er det også vigtigt at foretage andre foranstaltninger, som kan minimere risikoen for dårlige overraskelser. Nogle foranstaltninger, som du selv kan foretage, er:

  • Trimme dine buske – Det giver dig bedre udsyn, og det afskrækker tyve, da de ikke kan overvåge boligen, uden selv at blive set. Tyven gør sit forarbejde, da denne ikke skal risikere at blive set. Når du gør det besværligere for denne at skjule sig, så er din bolig ikke et oplagt mål.
  • Belysning – Har du belysning omkring boligen, vil en potentiel indbrudstyv være eksponeret, hvorfor det ikke er attraktivt. Hvis du har belysning, som aktiveres i forbindelse med bevægelse i omgivelserne, så kan du spare på energiregningen, og det kan skræmme tyven, da denne ved hver bevægelse bliver belyst. Det er også et signal for naboen, som måske vil holde vågent øje med, hvad der sker.
  • Sociale medier – Undgå deling af planer for ferie, da den udspekulerede tyv godt kan følge med i dine opslag. Hvis denne overvåger boligen, hvor der ikke har været aktivitet i nogle dage, så er det blot en bekræftelse på, at du ikke er hjemme, hvis der også er ferieplaner eller feriebilleder på din profil.

    Sociale medier kan også være gavnlige, men det er vigtigt, at det er i et lukket fora for beboere. Har I en gruppe for beboerne, så skal I sikre jer, at det kun er boligejere, som har adgang. Her kan I dele observationer af ting, som virker uregelmæssige. Det er vigtig information, der gør, at flere er opmærksomme på omgivelserne. Et tæt naboskab afskrækker tyve, som udser sit “bytte”. Hvis du møder en, du ikke har set før, og denne agerer mistænksomt, kan du sige hej. Det er fredeligt, og hvis denne hurtigt forsvinder, kan det være nok til, at vedkommende føler sig afsløret. Hilser denne tilbage, så kan det blot være en forbigående eller en gæst til en nabo, men så har du fået det afklaret. Er I flere om at gøre dette, er det et signal om, at nabolaget holder vågent øje med personer, som de ikke er bekendte med.
  • Klistermærker/Afmærkninger –  Hold øje med omgivelserne, da tyve kan afmærke potentielle mål med klistermærker på postkassen, dåser i indkørslen eller skrald ved hoveddøren. Det kan være et tegn på, at en indbrudstyv er i færd med at overvåge din adfærd. Hvis du er hurtig om at fjerne klistermærker eller andre afmærkninger, som for dig ikke er normale, så ved tyven, at du er opmærksom. Hjælp dig selv og naboer, hvis der sker noget uregelmæssigt i dit nabolag.

Ovennævnte er gode råd til, hvordan du kan formindske sandsynligheden for, at din bolig bliver et mål for indbrudstyven. 

Låsesmedens rolle i installationer

En låsesmed vil efter gennemgang af din boligs sikkerhedsstyrker og -svagheder give dig anbefalinger til, hvad der kan opgraderes, og hvad du bør få installeret – fx mere robuste og slidstærke låsesystemer. Når det kommer til montering og vejledning i de bedste låsesystemer, kan du få installeret sikring af døre, vinduer og andre adgange. Nogle husstande har integrerede låsemekanismer i dørene, hvilket gør dem ekstra robuste, men har du kun én lås på døren, kan du med fordel få opsat en ekstra lås. 

Moderne låsesystemer har vundet indpas i forbindelse med teknologiens mange muligheder, hvilket gør det nemmere for boligejere, når de har et ønske om at skifte den klassiske lås med elektronisk adgangskontrol. De elektroniske låse kan fortsat være udstyret med muligheden for adgang med en fysisk nøgle, men disse smartlåse er nemme at håndtere og anvende, da man kan bruge en kode, et kort, en nøglebrik eller biometri – fx fingeraftryk. Hvis enheden kan koble sig på husstandens netværk, kan man også tilgå boligen via en app, og nogle systemer er udstyret med indbygget alarm. Alarmsystemet kan hyle, hvis den udsættes for hærværk, hvilket kan skræmme indbrudstyven. Mulighederne er som det ses mange, og det er dit behov og dit budget, som afgør det system, som du kan få installeret. 

Indbrudstyve ved, at døre er udstyret med låse, hvilket er en udfordring i sig selv. Derfor udnytter de ofte vinduer, da de anses som værende svage adgangspunkter. Det skyldes bl.a., at man ikke har sikret vinduer på samme måde, som man har med døre, men et vindue kan også indbrudssikres. Låsesmeden kan give sin anbefaling til, hvordan du bedst kan øge sikkerhedsforanstaltningerne på dine vinduer.

Konsultér en professionel låsesmed og beskriv dine ønsker til låsesystemer, så denne kan rådgive, vurdere og installere et sikkert låsesystem, som holder indbrudstyvene på afveje. Låsesmedes ekspertise er gavnlig for dig, og du får et stærkt fundament for, hvordan du øger sikkerheden i dit hjem.