Din mund kan afsløre sygdomme

Man siger at øjnene er et spejl til sjælen. Og noget tyder på, at munden er et spejl til resten af kroppen. Når du lægger dig i tandlægestolen, er det nemlig ikke kun huller i tænderne og tandkødsbetændelse, som tandlægen potentielt kan spotte. I mange år har man set munden som en isoleret del af kroppen, men i dag ved man, at der er en sammenhæng mellem krop og mund. Sagen er nemlig den, at der er flere sygdommes tidligere tegn starter i munden.

Hvilke sygdomme kan starte i munden?

Der er flere sygdomme, som viser sig ved tidligere tegn i munden fx på tungen eller i gummerne. Det gælder blandt andet sukkersyge, nogle kræftformer, hormonubalance, stofmisbrug og problemer med immunforsvaret, som ofte kan ses i munden længe før, det viser sig som andre symptomer i kroppen.

Sygdomme som bulimi kan også ses på tænderne, da syren fra mavesækken, der kommer op ved opkast, påvirker tænderne. Og der er ligeledes påvist en sammenhæng mellem hjertekarsygdomme og paradentose, og problemer med tænderne kan være tegn på nyresygdomme.

Husk tandlægebesøget

Da munden kan afsløre mange sygdomme – ikke kun dem der er i mund og tænder – er de regelmæssige ture forbi tandlægestolen blevet endnu vigtigere. Tandlægen vil altid, hvis han/hun ser noget mistænkeligt og får mistanke om en anden sygdom et andet sted i kroppen, informere om det og sende patienten videre i systemet. Hvis man opdager sygdomme tidligere, er forudsætningerne for en god levestandard og helbredelse større.

Det er forskelligt, hvor tit det anbefales at man går til tandlægen. Nogle mennesker anbefales flere gange om året, mens andre kan nøjes med hvert 1-2 år. Din tandlæge vil indkalde dig til regelmæssige tandlægeeftersyn.