laser øjenoperation

Laser øjenoperation: Er laser farligt for øjnene?

Moderne øjenkirurgi udføres ofte ved brug af laser, og som patient med synsproblemer har du således med stor sandsynlighed fået anbefalet en laser øjenoperation hos en øjenlæge i Charlottenlund eller andetsteds.

Alle former for operationer giver anledning til bekymring omkring risici og bivirkninger, og ordet ‘laser’ kan få nogle mennesker til at blive meget usikre på, om de tør kaste sig ud i laserbehandling.

Laser forbindes af mange med noget farligt, der kan skade øjnene. En del mennesker har i løbet af deres barndom leget med laserpenne og fået at vide af deres forældre, at de ikke måtte lyse sig selv og andre direkte i øjnene med laserstrålen, fordi det kunne skade synsevnen.

Hvordan hænger det sammen med, at laser øjenoperation er en anbefalet behandlingsform for patienter med alt fra grøn stær, nærsynethed, lansynethed og bygningsfejl til tynde hornhinder?

Jo, den type laser, der benyttes til øjenoperationer med laser, er en helt bestemt type laser, som er særligt udviklet til øjnene og som er utroligt sikker og præcis at benytte.

Det gælder fx Carl Zeiss VisuMax Mel 90 excimer-laseren, som benyttes af bl.a. øjenlæge i Charlottenlund Peter Brincker. Denne type højt specialiserede laser kan på ingen måde sammenlignes med barndommens laserpenne.

Øjenlaseren arbejder ud fra et digitalt billede af patientens øje, og er så præcis, at den kun rammer netop den del af øjet, som skal opereres, uden at påvirke andre dele af øjet. På denne måde kan en laser øjenoperation rette selv de mindste optiske fejl.

Laser øjenoperation med Carl Zeiss VisuMax Mel 90 excimer-laseren eller andre lignende øjenlaserteknologier på markedet er således ikke farligt.

Dog skal man selvfølgelig være opmærksom på, at en laser øjenoperation indebærer risici og bivirkninger på linje med alle andre typer operationer.

Et lille fåtal af patienter oplever fx arvævsdannelse efter en øjenoperation med laser. Det er dog yderst sjældent at denne komplikation optræder, og arvævsdannelse kan i så fald behandles af din øjenlæge i Charlottenlund eller andetsteds i Danmark.